Обласна краєзнавча конференція

2015-04-17

Шляхами подвигу і слави

Війна… Скажи це слово – і побачиш, як у наших вкритих сивиною бабусь та дідусів відразу зникає посмішка, на чолі з’являються глибокі зморшки, а в очах неймовірна гіркота.

Війна… У цьому слові біль та сум матерів, стогін пораненого солдата, сльози сиріт. Це чорна ганебна сторінка історії людства. Це події, від яких несвідомо здригаєшся та тихесенько молишся, щоб таке більше ніколи не повторилося.

17 квітня 2015 року на базі Меморіального комплексу «Національний музей іторії Великої Вітчизняної Війни 1941-1945 років» відбулася обласна конференція учнівської молоді «Шляхами подвигу і слави», присвячена 70-ій річниці Перемоги над нациськими окупантами й заверешення війни у Європі. Учасниками заходу стали понад 100 юних краєзнавців, членів пошукових загонів та об’єднань навчальних закладів Київської області.

Планом проведення конференції було передбачено пленарне засідання та робота юних краєзнавців у 5-ти секціях. Наш Обухівський район представляли вихованці гуртка «Історичне краєзнавство» Обухівського районного Центру творчості дітей та юнацтва, що працює на базі Трипільської ЗОШ І-ІІІ ст. (керівник гуртка – Буренко Катерина Іванівна). Діти виступали у трьох секціях.

Кожухівська Юлія у секції «Живі легенди мого краю – ветерани Другої світової війни» з доповіддю «Жива легенда незламності і волі» про свого односельця - Федора Трохимовича Жука. Юна п’ятикласниця розповіла про його життя, про ті нелегкі часи, які довелося пережити йому під час війни, процитувала його спогади та розповіла чому потрібно пишатися такими людьми. «На жаль, Федір Трохимович не дожив до свого 95 – річчя всього два тижні, а він так хотів дожити до 70-річчя Перемоги у Другій Світовій війні, хоча уже відчував, що піде від нас у вічність... У вересні 2014 року, під час зустрічі з вихованцями, з жалем сказав: „Я уже став на іншу дорогу...”».

Граб Тетяна виступила у секції «Знаємо, шануємо, пам’ятаємо!» з доповіддю «Нас пам'ять кличе!». Вихованка розповіла про діяльність та досягнення гуртківців, пов’язані з вивченням, збереженням та популяризацією історії боротьби трипільців з нациськими окупантами . Зокрема, розповіла про проведені акції та естафети пам’яті: «Почесна варта», «Ваш подвиг навіки! Солдати Другої Світової!» , «Солдатська нагорода», «Лихоліття Другої Світової Війни в долях трипільських родин» , «Трипілля в період Другої Світової Війни», «А ми тую славу збережемо» та ін. Хотілося б процитувати Таню: « Нас пам'ять кличе йти шляхами подвигу і слави заради миру на землі, заради тих, хто воював за право на життя своїх дітей, онуків і правнуків.»

Ткаченко Ярослав виступав у секції «Герої серед нас: сучасні захисники України» з доповіддю «П’ять вбивчих літер». Він розповів про тих своїх односельців, які нині захищають нашу Україну, про Аліменка Романа, Максименка Дмитра, Андрющенка Миколу, Кононця Вадима, Клюй Івана, Кикотя Богдана, Луценка Петра, Пигиду Олександра, Хіміченка Костянтина. Наймолодший учасник цієї секції розповів про те, де нині вони служать та що вони розповідають, коли повертаються додому. Закінчуючи свій виступ, Ярослав сказав: «Бороніть і захищайте країну! А ми молитимемось Господу Богу і щиро проситимемо, щоб Він беріг Вас, дорогі солдати, а Ангел-хоронитель, щоб завжди пильно Вас охороняв від негараздів і стояв на вашому нелегкому шляху за правду, за мир, за свободу…а ми робитимемо все, що зможемо допомагаючи вам. Повертайтеся живими.

ВІЙНА…Ось такі вони – п’ять вбивчих літер, які вже починаємо розуміти і ми – діти.»

По закінченню роботи секцій, юні краєзнавці отримали сертифікати учасників конференції з підписом Ковальчука І.П. – генерального директора Меморіального комплексу та Нестерук Т.В. – директор КЗ КОР « Центр творчості дітей та юнацтва Київщини».

Кiлькiсть переглядiв: 208

Коментарi